51.085509 5.115112

Algemene regels voor een gezond voedingspatroon


Gouden regel

Eet wat rondom je groeit en op een natuurlijke manier gekweekt kan worden in het gebied waar je woont.

Info per seizoen

Winter: WATER-element = BLAAS / NIEREN
Het water-element heeft een samentrekkende eigenschap. In deze periode is het heel belangrijk ons lichaam warm te houden o.a. door het lichaam te voeden met warm voedsel en warme dranken. Alle wintergroenten (bv koolsoorten) zijn heel goed. We moeten koude vermijden in deze periode, bv rauwkost, tomaten, citrusfruit, kiwi, ijsjes…

Lente: HOUT-element = GALBLAAS / LEVER
Dit element heeft een uitzettende eigenschap en is het meest Yinne. In de lente komt alles tot groei, dit komt overeen met het “denken” in ons lichaam. In deze periode heeft ons lichaam veel nood aan groene bladgroenten, dit maakt goed bloed aan. Vermijden van alcohol, chocolade, vetten.

Zomer: VUUR-element = HART / DUNNE DARM
In deze periode mag het lichaam wel wat afgekoeld worden, dus af en toe wat rauwkost, af en toe wat fruit. Probeer zoveel mogelijk seizoen groenten en fruit van eigen teelt van bij ons te eten.

Najaar: AARDE-element = MAAG / MILT
Wanneer de aantrekking van de zoete smaak overheerst is er een storing in ons aarde element. Suikers geven een verslavend gevoel

Herfst: METAAL-element = LONGEN / DIKKE DARM
De grootste boosdoener bij storing van dit element is elke vorm van zuivel: o.a. melk, vaste kaas, smeerkaas, platte kaas, yoghurt. Vermijden van zuivel zeker in de herfst, dit creëert te veel slijm en infecties; bacteriën blijven graag in slijm zitten. Ook alle vormen van suikers en kunstmatige zoetstofmiddelen vermijden voor de darm.

Te vermijden indien mogelijk

  • Cacaoproducten, roomijs, koeken, taart, gebak.
  • Zuren zoals frisdranken (fosforzuren), tomaten, citrus, kiwi, …
  • Koffie en deca-koffie
  • Suikers
    • Geraffineerde suikers zijn grote boosdoeners, ze maken ons lichaam ziek en verslaafd.
    • Ongeraffineerde suikers worden vaak veel beter verdragen door onze lichaam.
    • Natuurlijke suikers zijn het best, o.a. fructose, chicorijwortel, rijstsiroop, stevia, …
    • Kunstmatige zoetstofmiddelen zoals canderel, aspartaam, enz. zijn heel schadelijk voor het lichaam (vooral voor de darmen).
  • Pikant voedsel zoals paprika, curry, curcuma, pepers, tabasco, pili pili, …
  • Smaakversterkers zoals glutomaten. Ook E621, E651, E120, E160 vermijden
  • Alcohol, roken.