51.085509 5.115112

Shiatsu


Shiatsu is een tak van de traditionele Oosterse Gezondheidszorg, waarmee men gezondheidsklachten kan voorkomen, doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Shiatsu brengt “Lichaam en Geest in harmonie” en stimuleert het lichaam tot zelfgenezing.

De oorsprong is gebaseerd op de Chinese geneeskunst. Het is een oude Japanse vingerdruktechniek. De letterlijke betekenis vinden we in het Japans: “shi=vinger, atsu=druk”. Het Japanse Ministerie van Gezondheid heeft Shiatsu erkend als een volwaardige therapeutische behandelmethode.

Hoe gaat het in zijn werk?

Met behulp van duimen, vingers en handpalmen worden er op bepaalde plaatsen van het lichaam druk uitgeoefend, gecombineerd met rek- en strekbewegingen.  Op deze manier worden interne stoornissen gecorrigeerd, het bevordert de gezondheid en ondersteunt het herstel van heel wat klachten.

Ons lichaam bevat een netwerk aan energiebanen (meridianen) die over heel het lichaam stromen en die ook verbonden zijn met onze organen. Shiatsu doet de levensstroom terug toenemen zodat ons lichaam terug soepeler kan bewegen, meer tot balans en harmonie kan komen en het terug van diepe rust kan genieten. De behandeling wordt uitgevoerd op een futon (Japanse katoenen mat), waarbij je best ruimzittende katoenen kledij draagt.

Waarom Shiatsu bij Kidosa te Ham?

Kidosa staat voor “energie in beweging”. Onze ervaring leert ons dat we balans voor lichaam en geest versterken door niet alleen fysiek op het lichaam te werken met Shiatsu, maar ook op de omgeving rond het lichaam.  Dit doen we met Feng Shui (omgevingsenergie), 5-elementenleer en de natuurlijke kracht van edelstenen.

Ons doel is geblokkeerde energie terug in beweging te brengen, ook transformeren genoemd. Zodra energie in beweging is, kan het zich beter verdelen en ervaar je een herboren gevoel. Het geeft verlichting van eventuele balast, waardoor je het hoofd meer kan leegmaken en van meer gronding en diepe rust kan genieten. Zonder innerlijke rust kan het lichaam immers niet voldoende herstellen en herbronnen.

Hiernaast bieden wij een schaalmeting voor de toestand van je polariteit.  Hiermee meten we de balans van Yin en Yang, de twee tegengestelde, elkaar aanvullende krachten. Ons lichaam heeft liefst van elk evenveel, zodat het van een mooi balansgevoel kan genieten.  Om dit te behouden of te stimuleren geven wij nuttige voedingstips. In het Oosten, waar de begrippen polariteit en Yin en Yang vandaan komen, gebruikt men “voedsel” als medicijn en “handen” om te herstellen

Doe je lichaam regelmatig een leuk cadeau en breng ons een bezoekje te Ham, zodat het van een optimale gezondheid voor lichaam en geest kan genieten. “Beter voorkomen dan genezen”, luidt het spreekwoord...

Wat wint je gezondheid er bij?

Shiatsu werkt preventief om je lichaam te ondersteunen en te verwennen, maar ook therapeutisch te ondergaan bij specifieke klachten. Het is een techniek die ziekten helpt te voorkomen en stimuleert je mentale en fysische gezondheid.  Het verbetert je basisconditie, je immuniteit en vitaliseert het lichaam.  Het werkt als een natuurlijke bron voor innerlijke rust en diepe ontspanning, en maakt je meer bewust van de connectie met je eigen lichaam en gevoel. Het is een echte aanrader en helpt bij een heleboel klachten, zoals:

 • Druk en stresserend leven
 • Slapeloosheid
 • Nek-, schouder- en rugklachten, stramheid
 • Vermoeidheid, depressie, emotionele klachten
 • Hoofdpijn, migraine
 • Bloedcirculatie
 • Maag, spijsvertering en darmklachten
 • Preventief bij griep en verkoudheden
 • Lichamelijke en psychische klachten
 • Bij kwetsuren en herstel na een operatie

Shiatsu brengt je naar rust en geeft je daarna meer energie, bewegelijkheid, zelfvertrouwen… Bovendien helpt Shiatsu om in moeilijke omstandigheden kracht te vinden en hierdoor richting te geven aan het leven.  Het is voor alle leden van het gezin, zélfs voor zwangere vrouwen.

Aandachtspunten na een Shiatsu-behandeling

Na de behandeling heeft je lichaam heel wat te verwerken. De druktechnieken zetten de energie in je lichaam in beweging, bv. door terug stroming te brengen bij eventuele blokkades. Om de behandeling optimaal te laten nawerken hou je je daarom best aan volgende aandachtspunten:

 • Geen te grote inspanningen vlak na de behandeling.
 • Drink voldoende water

Omwille van het verwerken en loslaten om weer in balans te komen, kan je lichaam op volgende manieren reageren:

 • aandrang tot plassen
 • moeheid en/of koude 

Omstandigheden waarbij Shiatsu-behandelingen best worden vermeden

 • Hoog oplopende koorts
 • Hartinfarct: Shiatsu kan wel ondersteunen bij het herstel nadien
 • Actieve behandeling van Kanker: na afloop kan Shiatsu wel helpen bij de toename van energie opbouw

Interessante boeken

 • Het Shiatsuboek
  Paul Lundberg, ISBN 90-6963-585-2
 • Shiatsu een praktisch handboek
  Saul Goodman, ISBN 9070-39-194-0